Taloyhtiön asukkaan muistilista

Pidä isännöitsijäsi ajan tasalla

Ilmoita isännöitsijälle asukkaiden tiedot. Kaikkien asunnossa asuvien henkilötietojen tulee olla isännöitsijän tiedossa. Ilmoita myös, jos tiedoissa tapahtuu muutoksia.

Vesimittarilukemat. Muutettuasi asuntoon varmista, että edellisen asukkaan vesimittarilukemat on laskutettu.

Mikäli vuokraat asuntosi, ilmoita isännöitsijälle vuokralaisen henkilötiedot sekä yhteystiedot. Muista myös päivittää tiedot vuokralaisen vaihtuessa. Ajantasalla olevien tietojen avulla isännöitsijä saa tarpeen tullen yhteyden vuokralaiseen ja veden kulutuksesta laskutetaan oikeaa henkilöä.

Kysy etukäteen lupa muutos- ja korjaustöihin

Korjaus- ja muutostöitä ei saa tehdä huoneistossa ilman taloyhtiön hallituksen lupaa. Isännöitsijältä saat korjaus/-muutostyöilmoituksen täytettäväksi. Lomake tulee palauttaa hyvissä ajoin ennen suunnitellun remontin ajankohtaa, jotta se ehditään käsitellä. Mikäli et ole varma, tarvitseeko suunnittelemasi työ luvan, varmista asia isännöitsijältä ennen työn aloittamista.

Piha-alueella tehtävät työt kuuluvat myös ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Ota siis etukäteen selvää, onko suunnittelemaasi terassia mahdollista rakentaa.

Huolehdi asunto-osakkeesi kunnosta

Osakkaalla on huolenpitovelvollisuus asunnosta sekä ilmoitusvelvollisuus asunnossa havaituista puutteista. Vioista ja puutteista on ilmoitettava heti kun ne havaitaan.

Patterin vesivuodosta on ilmoitettava heti. Ilmaustarvetta kuvaa loriseva ääni paterista. Vahinkojen välttämiseksi patterien ilmaukset hoidetaan isännöitsijän kautta. Huonekaluja, verhoja tms. ei tule sijoittaa patterin eteen.

Sähköt. Asunnon pistorasioiden, kytkimien ja näkyvien kaapeleiden tulee olla ehjiä. Viat tulee ilmoittaa heti isännöitsijälle. Viallinen sähkölaite on välittömästi poistettava käytöstä. Tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia. Sähkötöiden tekeminen on luvanvaraista ja vaatii asianmukaisen pätevyyden. Huomaathan, että tämän tyyppisistä töistä tulee tehdä ilmoitus taloyhtiölle. Asukas saa vaihtaa itse valaisimien lamput ja särkyneet sulakkeet. Kiinteisiin asennuksiin ei saa puuttua, mutta pistorasioiden ja kytkinten peitekansion irroitus ja kiinnitys on sallittua esim. tapetoinnin ja maalauksen ajaksi. Työ on tehtävä jännitteemättömänä.

Kosteita tiloja on tarkkailtava kosteusvaurioiden syntymisen ja homekasvuston kehittymisen ehkäisemiseksi. Kylpyhuoneessa on hyvä tarkkailla: muovimattojen saumoja. Ovatko matot ja saumat ehjät sekä matto hyvin kiinni lattiassa ja seinien alaosissa? Onko laatoituksessa halkeamia ja ovatko saumat ehjät?

Tee ilmoitus isännöitsijälle heti, jos:

- WC-tai kylpyhuoneiden saumat tummuvat tai muuttavat väriä

- Lattiapinnoitteet muuttavat väriä

- Seinämateriaalit irtoavat seinältä, maali ei pysy tai hilseilee seinässä tai katossa

- Sisätiloissa tuntuu homeen tai ummehtuneen hajua

- Sisätiloissa on näkyvää homekasvustoa

- Ikkunat pysyvät kosteina sisäpinnoiltaan usean tunnin ajan suihkunkäytön jälkeen

Muistathan myös nämä asiat

Jätehuolto. Taloyhtiön jäteastiat on tarkoitettu tavanomaiselle kotitalousjätteelle. Suuret jätteet, kuten rikkinäiset kodinkoneet sekä huonekalut on asukkaan itse toimitettava niille tarkoittuihin paikkoihin, kierrätyskeskuksiin tai kaatopaikalle. Niitä ei saa jättää taloyhtiöiden jäteastioiden viereen. Tällaisten jätteiden käsittelykulut laskutetaan asianomaiselta.

Järjestyssäännöt on laadittu yhteisen asumismukavuuden takaamiseksi ja niitä tulee noudattaa.

Ilmoita turvallisuuteen vaikuttavasta asiasta huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle!

Palovaroittimen hankkiminen ja sen toimintakunnon valvominen on huoneiston haltijan vastuulla. Asunnon jokaiseen kerrokseen tulee asentaa vähintää yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden.

Kodinkoneita, edes astian- tai pyykinpesukonetta ei saa jättää päälle ilman valvontaa. Pesukoneiden hanat suljetaan aina käytön jälkeen. Pesukoneet tulee sijoittaa lattiakaivolliseen tilaan tai asentaa koneen alle kosteutta ilmaiseva muovikaukalo tai kosteusvaroitin.

Ilmastointi ja kylpyhuoneen lattialämmitys on pidettävä aina päällä, mikäli huoneistosta sellaiset löytyvät.